Tiendaagse cursus

Gelegenheid om Vipassana te leren beoefenen bieden de tiendaagse meditatiecursussen in de zes meditatiecentra van de traditie én een cursus die een keer per jaar in Nederland plaatsvindt (meestal in februari), georganiseerd door de Sayagyi U Ba Khin Stichting. Een tiendaagse cursus begint gewoonlijk op vrijdagavond en eindigt maandagochtend. Zij worden onder de leiding van Mother Sayamagyi (in IMC-UK) gegeven door een regionale leraar.

 Gedurende de eerste helft van de cursus wordt oefening in concentratie onderwezen door middel van Anapana-meditatie (aandachtig waarnemen van de ademhaling).  De ontwikkeling van wijsheid of inzicht tenslotte, gebeurt door middel van Vipassana-meditatie, welke gedurende de rest van de cursus wordt beoefend.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de gehele periode zonder onderbreking aanwezig zijn. Zij worden verzocht gedurende de cursus alleen die technieken te gebruiken die de leraren onderwijzen, zich gedurende die tijd niet bezig te houden met andere meditatie of spirituele oefeningen en zich aan het dagrooster en de richtlijnen te houden. 

N.B. De accommodatie is eenvoudig en wordt in Nederland gedurende de duur van de 10-daagse cursus gehuurd. Voor datum en plaats van de volgende 10-daagse cursus zie Cursusdata. Bij de aanmelding ontvangt u een reisbeschrijving voor auto en openbaar vervoer.