Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een cursus?

Het onderwijs is gratis, de studenten worden wel gevraagd een financiële bijdrage te leveren aan de maaltijden en de huisvesting gedurende de tien dagen. Richtprijs (de aanbevolen cursusbijdrage) voor de volgende 10-daagse Vipassana cursus in Een-West is € 400 (recent iets verhoogd). Extra bijdragen van deelnemers zijn altijd welkom en maken het mogelijk deze richtprijs laag te houden.

Hoe zit het met eten en slapen?

• Eten: de koks serveren een grote variatie aan smakelijke vegetarische gerechten, die ook deelnemers zal tevredenstellen die om gezondheidsredenen een dieet moeten volgen. We zijn niet in staat om apart, individueel aangepast voedsel op te dienen, maar informatie over allergenen is voor iedere maaltijd beschikbaar. Rijst, zonder toevoegingen gekookte groente en een rauwkost staan elke dag bij de lunch op tafel.

• Slapen: het merendeel van de deelnemers deelt zijn kamer met een of meerdere anderen. Laat ons weten als je bepaalde bijzondere behoeften hebt.

Hoe weet ik of ik in staat ben een meditatiecursus te volgen?meditatiezaal Een-West voor de tien-daagse Vipassana-cursus

Voor iemand die echt belangstelling heeft is meditatie (het Edele Stilzwijgen inbegrepen), niet moeilijk. De resultaten van geduldige beoefening zijn vaak zeer verbazingwekkend. Het dagschema is niet te zwaar en niet te licht, maar volgt de Middenweg. Sayagyi U Ba Khin leerde zijn studenten ontspannen maar met inzet te werken. Het is voor eenieder die onbevooroordeeld naar het centrum in Engeland komt, de cursuslocatie in Nederland of elders in de wereld, mogelijk het noodzakelijke vertrouwen in de techniek en in zichzelf te ontwikkelen. Daarom kan iedereen baat hebben bij meditatie, evenredig aan de mate van evenwichtige inzet waarmee men deze beoefent.

Moet ik dan boeddhist worden?

Mensen uit allerlei religies en levensbeschouwingen hebben de meditatiecursussen leren waarderen en zij hebben vastgesteld dat deze hun dagelijks leven in goede zin beïnvloed hebben.