De meditatie en haar betekenis

Een tiendaagse Vipassana-meditatiecursus houdt in: boeddhistische meditatie ofwel het in praktijk brengen van het Edele Achtvoudige Pad zoals dat door de Boeddha is onderwezen en dat uit drie onderdelen bestaat. Dit zijn: de hogere ontwikkeling van moraliteit, concentratie en wijsheid.

 

meditatie zaal in Een-West

 

 

 

 

 

 

 

Moraliteit is de algemene basis van alle religies. In de Internationale Meditatiecentra en in door de stichting gehuurde cursusplaatsen houden de studenten zich aan de vijf voorschriften die de Boeddha leken aangeraden heeft: het zich onthouden van doden, stelen, seksueel wangedrag, liegen en het gebruik van verdovende of bedwelmende middelen. Door deze voorschriften nauwgezet in acht te nemen, ontwikkelt men een zuiverheid in handelen en spreken.

Concentratie: Op basis van deze moraliteit wordt tijdens 10-daagse cursussen oefening in concentratie onderwezen door middel van Anapana-meditatie (aandachtig waarnemen van de ademhaling). Met behulp van deze meditatietechniek leren de studenten gedurende de eerste helft van een cursus hun geest te kalmeren en onder controle te brengen. Al spoedig ervaren zij het belang van een rustige en evenwichtige geest.

Wijsheid: De ontwikkeling van wijsheid of inzicht tenslotte, gebeurt door middel van Vipassana-meditatie, welke gedurende de rest van de cursus wordt beoefend.

Boeddhistische meditatie heeft twee stappen: kalmte van geest (Anapana) en inzicht (Vipassana).

Lees meer over Anapana en Vipassana